10578175-bath-toys (1)

Vad skall man köpa för att få en bra exponering mot börsen, aktier, fonder, etfer, certifikat?

Aktier och fonder är nog det man först kommer att tänka på. Om man skall följa OMX signaler så är aktier inte en så bra ide. Man tar en hög bolagsrisk och en enskild aktie kan lätt gå ner trots att OMX går upp. Fonder däremot är riktigt bra. Man får en bred portfölj och om det är en bra aktiv fond bör den kunna prestera bättre än index. Nackdelen är att man bara kan handla en gång per dag och att det blir en viss fördröjning vid köp och sälj. Dessutom kan man bara använda fonder vid köpsignal det vill säga i uppåttrender. I många tjänstepensionsskal är aktiefonder ofta enda möjligheten att följa en trend.

Finns det något ännu bättre?
Japp, lösningen heter ETF, bull-/bearcertifikat eller minifutures!

Börshandlade fonder eller ETFer är en riktigt bra lösning. Den stora fördelen med dessa jämfört med vanliga fonder är att de handlas i realtid direkt på handelsplattfornen precis som en aktie. Dessutom finns de i två varianter bull och bear och ofta med hävstång. Det gör att man kan vara med i både upp- och nedgångstrender.
Sedan finns det certifikat och minifutures. Jag går inte in i detalj på dessa utan hänvisar till utgivarnas hemsidor tex BNP, Commerzbank, Societe General osv. Den storra skillnaden mellan dessa är att minifutures har en sk stoploss där dom stoppas ut och insatt kapital till stora delar blir förbrukat. Båda kännetecknas ofta av möjlighet till höga hävstänger. Minifutures har inte samma ”urholkningseffekt” vid hög hävstång som certifikat har.
Favoriten är ETFer med liten hävstång tex x2 tex XACT bull/bear x2. Du får en direkthandlad fond med viss hävstång utan att ”urholkningseffekten”, som inträffar dag till dag vid upprepade kurssvängningar, blir så stor.

Hur använder man en hävstång?
Det finns två sätt att använda sig av en hävstång. Nummer ett är för att övervikta sin portfölj. Bra som sagt om man har trenden på sin sida. Nummer två är för att få en viss exponering men bara utnyttja en liten del av kapitalet. Använder man en hävstång x2 så behöver man bara vara 50% investerad för att få en exponering på 100%. Inte så dumt!

Vilken handelsplattform skall man använda?
Finns två bra alternativ, ISK (InvesteringsSparKonto) på Nordnet eller Avanza. Vilket man väljer är en smaksak.
Sedan finns det ju alltid CFD-handel (Contract For Differens) exempelvis på IG Market eller CMC Markets men det är mer för avancerade användare och kanske inget man börjar med. Påminner mycket om vanlig terminshandel.

/Jonas

 

Varning! Att använda stora hävstänger ger stor risk och hög ”urholkningseffekt”. Bör således bara användas under mycket korta perioder tex under enskild dag eller under ett fåtal dagar.
Observera! Du är själv ansvarig för dina placeringar. Bullorbear ger inga köp- eller säljrekommendationer utan visar bara hur vi själva ser på marknaden för stunden.

Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook