10578173-refreshing-drink

Fler och fler börjar få upp ögonen för börsens olika olika säsongsmönster. Vi går nu in i hösttider med allt vad det kan innebära. Om man sammanfattar säsongsvariationerna så brukar vinterhalvåret vara en bra period medans sommarhalvåret ofta bjuder på en sidledes rörelse. Under september och oktober är det vanligt med fallande börser. Köp alltså aktier under november till och med april. Var försiktig i maj. Stå utanför aktiemarknaden under juni till augusti dock möjligtvis med undantag för ”köp till sillen och sälj till kräftorna” som kan funka vissa år. Sälj eller blanka aktier under september och oktober då vi ofta ser lite större priskorrektioner.

Hur skall man agera på denna statistik?
Som långsiktig passiv fondsparare, vilket de allra flesta av oss är, kan man under september och oktober passa på att öka sitt sparande. Det viktigaste av allt är dock att man har ett kontinuerligt månadssparande. Då behöver man inte bry sig om vad som händer på börsen eftersom man sprider ut sina inköp under både bra och dåliga perioder.
Den aktive spararen använder sig med fördel av en teremin, cfd, etf, certifikat eller minifuture mm för att exponera sig rätt (lång eller kort, över- eller underexponerad) beroende på säsongsmönster.

Kan inte vara enklare än så eller…

Observera att detta resonemang bygger på statistik och är självklart ingen garanti för att det blir så varje år!

/Jonas

Email this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook